Schrijven in groep 1/2

dinsdag 12 september 2023

Schrijven in groep 1/2

We zijn in groep 1/2 begonnen met de schrijflessen van Pennenstreken. We oefenen het voorbereidend schrijven, zodat de kinderen een betere overgang hebben naar groep 3.

We beginnen de les vaak met wat oefeningen om de pincetgreep te oefenen. Dit doen we op een speelse manier door bijvoorbeeld met duim en wijsvinger bij elkaar (doorzichtige) pluisjes van de rug te halen. Ook is er een keer ‘Spaghettifeest’. Ik strooi overal spaghetti over de tafels en de kinderen doen een wedstrijdje, per tafelgroepje, wie het eerst alle spaghetti heeft opgeruimd. Ze mogen dan alleen maar de pincetgreep gebruiken.

Groep 1 doet eerst mee met de oefeningen en daarna gaan ze zelfstandig spelen met ontwikkelingsmateriaal dat te maken heeft met de verdere motorische ontwikkeling. Met groep 2 gaan we verder oefenen met het doel van de dag, bijvoorbeeld leren stippen zetten of cirkels tekenen en dan eerst op groot papier en soms met 2 handen tegelijk. Als laatste maken ze een blz. uit het werkboekje en letten we op de goede zithouding, pengreep en hoe het papier ligt. In de werkboekjes zitten aantrekkelijke opdrachten, zoals overal zeepbellen tekenen door de tekening heen. Als ze klaar zijn kunnen ze een spelletje doen op het Digibord, dat hun motoriek ook bevordert. De kinderen van groep 1 willen dat spelletje meestal ook graag nog even proberen.

Delen via